Planiranje porodice

PLANIRANJE PORODICE

Planiranje porodice podrazumeva aktivnosti kojima bračni parovi, u reproduktivnom periodu, određuju, broj željene dece, vreme rađanja i razmak između dva porođaja. Najbolji period za rađanje dece kod žena je od 18 do 25 godina ( najkasnije do 35-e godine za prvo dete ) u suprotnom se povećava broj komplikacija kod majke, češći su spontani pobačaji, prevremeni porođaji, a kod dece je povećan morbiditet i mortalitet ( oboljenja i smrtnost ).

Povoljan razmak između dva porođaja je najmanje 2 godine, kako radi zdravlja majke i njenog potpunog oporavka, tako i radi nerođenog deteta ( češći broj prevremene rođene dece, anemije, pothranjenosti i dr. ) i prethodnog deteta kojem treba pružiti priliku da se emotivno i socijalno prilagodi dolasku novog člana porodice, koji če objektivno zahtevati više pažnje i vremena.

Pojam planiranja porodice podrazumeva i upotrebu kontraceptivnih sredstava, kao i način zaštite, od neželjene trudnoće i abortusa, kao najlošije metode planiranja porodice. U ponudi su mnoge kontraceptivne metode: lokalna kontracepcija ( kondomi, dijafragme, spermicidi i dr. ) koja nema visok stepen efikasnosti, ali je dobra u smanjivanju oboljenja od spolno prenosivih bolesti. Najsigurnije metode zaštite su kontraceptivne tablete i intrauterini ulošci-spirale. Metodu zaštite odredite u konsultaciji sa vašim ginekologom koji će vam preporučiti za vas najbolju metodu ( zavisno od opšteg zdravlja, godina, ginekološkog statusa, seksualnih navika i dr. ) .

Kada bračni par odluči da je spreman za rađanje deteta, važno je da žena osim psihičke spremnosti bude i fizički spremna, da poradi na pravilnoj ishrani ( s dosta belančevina, voća i povrća ) , izbegavanju alkohola, kofeina i gaziranih pića, da 2-3 meseca pre počne uzimati folnu kiselinu, te da ispita eventualnu prisutnost ginekoloških infekcija ( bakterija, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma ), uradi krvnu sliku i TSH ( hormon štitaste žlezde ) . Preporučuje se i poseta stomatologu radi sanacije zuba i usne duplje.

Ovo su kratke smernice o planiranju porodice, ukoliko želite više informacija, budite slobodni da nas posetiti u okviru našeg radnog vremena u ginekološkoj ordinaciji HERA.

 

Svim sadašnjim i budućim trudnicama želimo lepu trudnoću, lak porođaj i zdravo dete.

 

Za srećnu porodicu * troje dece * ,

sreća za svakog ginekologa je zadovoljna majka i zdravo novorođenče.

 

GINEKOLOŠKA ORDINACIJA HERA , DR. Slavica Marjanović